Dramaattinen kokemus aiheutti niin kutsutun post-traumaattisen stressin.
Tilanne on vaikea, koska puolella heistä stressioireet alkoivat vasta myöhemmin kuin puolen vuoden kuluttua kotiutumisen jälkeen. Nykyisen lain mukaan traumaperäisen stressihäiriön toteaminen edellyttää, että oireet havaitaan puolen vuoden sisällä tapahtumasta tai palveluksen päättymisestä.
– Tukijärjestelmää on kehitetty paljon, mutta se on yhä hajanainen ja rauhanturvaajien on vaikea saada siitä tietoa. Tukijärjestelmän kehittäminen riippuu poliittisista linjauksista ja niihin liittyvästä rahoituksesta, Kuntoutussäätiön johtaja Riikka Shemeikka sanoo.
Juttu alla linkistä
https://yle.fi/uutiset/3-12605983
Olemme jo aiemmin tuoneet esille tämän ongelman ja viestittäneet siitä päättäville tahoille. Sosiaali- ja terveysministeriö, puolustusministeriö, puolustusvoimat ja Valtiokonttori.
Yhdistyksemme, Vammautuneet Kriisinhallintaveteraanit ry, näkökulmasta katsoen toivomme, että tutkimustulokset auttavat seuraavissa asioissa;
1) Purkutilaisuudet ja seuranta. Vetäjillä tulisi olla kriisinhallintakokemusta ja tilaisuuksia tulisi olla useampi kuin yksi. Joko uusia tilaisuuksia myöhemmin tai kyselyseuranta.
2) Henkisten vaurioiden diagnosointi ja tautiluokitukset. Nykyinen (04) luokitus rajaa hoidon vuoteen. Henkinen vaurio ei kuitenkaan aina ymmärrä, että sen pitäisi parantua vuodessa. Tarvitaan uusi tautiluokitus (05) jossa hoidolle ei ole asetettu aikarajaa.
3) Terapian korvattavuus. Edellisessä kappaleessa mainitun (04) luokituksen perusteella Valtiokonttori vastaa vuoden terapiasta, joka on erinomainen asia, mutta monelle liian lyhyt jakso. Tuon vuoden jälkeen ihminen jää omilleen.
Tavoitteena lain muutoksella on aikarajojen poisto. Jolloin Valtiokonttori vastaa silloin korvauksista loppuun asti.