maanantai 7. helmikuuta 2022

Risto ”Hämis” Hämäläisen Muistokirjoitus














Risto ”Hämis” Hämäläinen 15.12.1965 - 8.11.2021

Risto oli sydämeltään sinibaretti. Musiikki oli Riston harrastus ja työ. Ammatiltaan Risto oli luokanopettaja. Kaarinan Rungon alakoulussa hän toimi opettajana 2010 - 2021.

Risto piti kovasti opettajan työstään ja olikin työtään varten opiskellut kasvatustieteen maisterin opintojen lisäksi erityispedagogiikan, alkuopetuksen, elämänkatsomustiedon, historian ja kulttuurihistorian opinnot. Riston oppilaat kunnioittivat Ristoa ja samalla myös pitivät hänestä paljon. Kollegojen sekä oppilaiden vanhempien kanssa hän tuli todella hyvin toimeen.

Hän oli sekä yleisön että hänet keikalle tilanneiden kesken erittäin pidetty muusikko. Hyvän esiintymisen, laulun, kitaran ja taitavan huuliharpun soiton lisäksi Ristoon luotettiin ja tiedettiin, että hän hoitaa keikat asianmukaisesti. Risto teki paljon sekä yksityisiä että ravintola/baari keikkoja. Risto ammensi syvyyttää elämäänsä ja muusikon uraansa rauhanturvaajan kokemuksistaan. Esimerkiksi Libanonin tunnelmista saivat Sinibaretti-, Alman-Blues/ Sheltteri – biisit muotonsa. YK- reissujen lisäksi Risto teki musiikkikeikkoja Lähi-idässä (1994 ja 1995) ja Balkanilla (Makedonia/Bosnia 1996), trubaduurina Eteläisessä-Afrikassa (1989 ja 1992), Israelissa (2003), Libanonissa (2004) ja Liberiassa (2005), Israel (2017) ja Ukraina (2017).

Risto soitti muiden keikkojen lisäksi myös Lapin hiihtokeskuksissa ja Tallink Siljan Itämeren risteilijöillä. Jokaisella keikalla hän otti tavalla tai toisella esille jotain positiivista rauhaturvaamiseen, kriisinhallinta veteraanien toimintaan tai puolustusvoimiin liittyvää.

YK-rauhanturvaajien, Vammautuneiden kriisinhallintaveteraanien ja puolustusvoimien asiat olivat hänelle äärettömän tärkeitä. Risto halusi auttaa uusia rauhanturvaajia ja kävi muutamia kertoja kotiuttamiskoulutuksen jälkeisissä purkutilaisuuksissa kertomassa heille oman tarinansa, miten hän selvisi rauhanturvaamistyön aikana tapahtuneesta traumaattisesta tapahtumasta.

Risto toivoi, että hänen tuhkansa lasketaan mereen. Hänen toiveensa toteutui perjantaina iltapäivällä 10.12.2021. Vammautuneet kriisinhallintaveteraanit tekivät Merivoimille tukipyynnön ja se toteutti pyynnön mukaisen tuen.

Komentajakapteeni Anders Aaramon ammattimaisessa johdossa merivoimat suorittivat tapahtuman erittäin hienotunteisesti kaikki yksityiskohdat huomioiden. Lähtöpaikka oli Ruissalon saaren päässä oleva Saarronniemen laituri. Paikalle oli saapunut parisenkymmentä Riston läheistä ystävää.

Lämpimät kiitokset Teille kaikille, jotka myötäelitte ja otitte osaa suuressa surussamme rakkaamme Risto ”Hämis” Hämäläisen poismenon johdosta.

Suurella rakkaudella Ristoa muistaen,

puoliso Katri

5 LUETUINTA UUTISTA: